top of page

Duik onder in Buenos Aires in 3 dagen


Buenos Aires - De stad van tegenstellingen en waar niets is wat het lijkt. Na een bijna vijftien uur durende vlucht hadden we drie dagen om de stad in te duiken. Ik neem je mee in mijn romantisch avontuur van 48 uur naar wervelende, bruisende, passionele stad. De stad bestaat uit een mengelmoes van Italiaanse, Franse, Spaanse en Engelse culturen. Sinds de koloniale tijd was het een van de steden met nieuwe kansen. Ook wel de rijkste stad van Zuid-Amerika en dat zie je nog steeds terug in de koloniale architectuur van de stad, maar veel is helaas ook door de tijd en corruptie die het land in zijn greep houdt, verwaarloosd. De inflatie is zorgelijk en de grappen over de arrogante Argentijnen zijn niet uit de lucht: Hoe word je rijk? Koop een Argentijn en verkoop hem voor zijn waarde die hij denkt te hebben. Ik vlieg mee naar deze wereldstad met de crew van KLM en neem je graag mee naar de fijne plekjes van deze stad; waar Maradonna werd geboren in het minder bedeelde van de stad, La Boca, waar de tango ontstond en de stad waar Madonna, -Don’t cry for me Argentina- zong op het balkon van La Casa Rosada.


San Telmo

We landen op de zondag en duiken gelijk het bohémien stadsdeel in. De zondagsmarkt in San Telmo is een antiek/kunstmarkt vol handgemaakte artikelen. Dit deel van de stad met zijn franse invloeden en straten van kinderkopjes, geur van sandelhout en salie, tango dansende paartjes op het plein is een waar welkom. De doorsnee Argentijn bestaat niet, is een mengelmoes van verschillende culturen, waardoor je je hier direct thuisvoelt. De markt biedt een overdaad aan sieraden, mate theekoppen, voor Argentijnse infusion tea. Ijsjes worden verkocht, zelfgeprinte ‘t shirts, en tussendoor kraampjes met antiek en of kunst. Op het plein danst een oud echtpaar wat bijna niet meer kan lopen de tango. Ze houden elkaar overeind in een passievolle dans. We drinken een Argentijnse Malbec op het dansende echtpaar in een nostalgische bar. De obers lopen in smoking en werken er vaak al hun hele leven. Hier is het nog een respectabel ambacht. Deze barren maken helaas snel plaats voor de Amerikaanse franchise. Tegenover de bar prijkt schrijnend het logo van Starbucks.

La Cabrera Parrilla (Steakhouse) - Palermo http://lacabrera.com.ar/

Steak is synoniem met Argentinie. Argentijnen zijn de tweede veelgebruikers van biefstuk in de wereld. Als vegetariër had ik beloofd mijn gewoonte van 35 jaar te doorbreken. In gezelschap van drie ervaren carnivoren stapten we het ruige, overvolle, rustieke restaurant in. Het restaurant staat in de hippe uitgaanswijk Palermo en is een van de beste Parrillas van de stad. De porties mals, gerookt, lomo en andere vele termen om vlees te bereiden, volgens de menukaart waren groot. Met de traditionele ondersteuning van een Argentijnse Malbec en een fijn gezelschap smelt het vlees bijna op mijn tong.

Floréria Atlantico http://floreriaatlantico.com.ar

Die avond verschuilen we ons in de decadente, underground cocktailbar die ruikt naar bloemen. De bar is tevens genomineerd als een van de 50 beste barren van de wereld. Deze ligt om de hoek van het hotel in Recoleta. In een bloemenwinkel, open vanaf 10:00AM loop je door de deur van de koelcel naar beneden en kom je in een kelder waar de muren met beschilderde zeemonsters op je af komen. De obers serveren brandende cocktails, de kruiden ter versiering staan rijkelijk te geuren op de bar. Het cocktailmenu is geïnspireerd op de migranten populatie die aankwamen in de havens; Italia, Espana, Francia, Inglaterra en Polonia. De sfeer is broeierig, saamhorig, loom. De ruige, romantiek van de stad neemt je te pakken.


Sander Weeda de gids - http://ontdekbuenosaires.com/

De naam Sander krult menigeen lippen. Sander neemt je mee op een fietstocht en brengt de stad tot leven. Hij laat je een local voelen temidden van de toeristische plekken en is een orakel van geschiedenis. Jammer dat wij dat niet meekrijgen in het westen! Er gebeurt hier zoveel waar wij nauwelijks weet van hebben. Sander is als student sociale geografie acht jaar geleden beland in Peru voor een afstudeerproject en is daarna door Zuid-Amerika gaan reizen en beland in Buonos Aires. Hij verdient nu geld als gids en werkt als vrijwilliger in de Favela’s, de sloppenwijken, waar hij kinderen bijles geeft en hoop, op een betere toekomst. Onlangs is hij te zien geweest op NPO in het programma aardappeleters, waarin hij verteld over zijn ervaringen in de sloppenwijken. Uniek zijn zijn fietstochten door de Argentijnse hoofdstad. Het begin is het centraal gelegen Plaza San Martin, waar het standbeeld van onafhankelijkheidsstrijder San Martin staat. Vanaf daar leidt de route ongeveer in drieenhalf uur naar Puerto Madero, de chique havenbuurt van de stad. Het minder bedeelde La Boca, het pittoreske San Telmo en het beroemde Plaza de Mayo. Tussendoor stopt Sander op verschillende plekken om je mee te nemen in de wereld van de Argentijnen. Er is de afgelopen vier jaar in Buenos Aires zo’n 100 KM fietspad aangelegd, maar dat het fietspad voor fietsers is bedoeld , dringt tot veel Argentijnen nog niet door.

The Shelter Coffee - www.instagram.com/thesheltercoffee

Gelegen in de prachtige Arroyo straat in de Recoleta buurt, ligt The Shelter koffiebar, een verborgen pareltje. Na een wandeling langs de bijzondere begraafplaats La Recoleta, waar onder andere Evita Perron ligt begraven, laden we op met koffie voor de terugreis. Het smalle koffiebarretje ligt in een oase van rust in de hectische stad. De donkere koppen koffie worden tussen het chique elite publiek geserveerd door uiterst vriendelijke bediening. Zelfs thuis op instagram wordt er gereageerd op de foto’s alsof je een verloren vriend bent. Hartverwarmend.

Drie dagen Buenos Aires was een fijn voorproefje. Het snakt naar meer. Het is er prachtig, fascinerend, zinnenstrelend. Ver weg maar toch dichtbij en herkenbaar vanwege de Europese invloeden en een fijne mix van culturen. Niets is wat het lijkt een uitdaging die ik iedereen toewens. Fijne reis.

Met dank aan Sander Weeda en de crew van vlucht KLM701.Commentaires


bottom of page